Pink Eminence
19/12/2016

Outi Raatikainen: Gastronomia pohjoisen ulottuvuuden matkailuelämykseksi

Vierailin marraskuun lopulla Pietarissa ja osallistuin Pohjoisen ulottuvuuden kulttuuriyhteistyön (Northern Dimension Partnership on Culture) merkeissä järjestettyyn kansainväliseen konferenssiin. Talvinen kaupunki oli kauneimmillaan, kun satapäinen joukko osallistujia, joista valtaosa oli Venäjältä, pohti yhdessä kulttuurin roolia luovien alojen kasvutekijänä.

Kerroin osallistujille kokemuksiani kulttuurialan konsultoinnista. Kyseessä on Venäjällä vielä uusi osaamisalue, jonka erikoisosaajia on vähän. Tapahtumien rahoitus, oman ansainnan kehittäminen tai toiminnalle strategian laatiminen olivat kuulijoille uuden ajattelun paikka. Moderoimme pietarilaisen johtaja Yulia Rybakovan kanssa työpajan, jossa vaihdettiin kokemuksia ja kerättiin ajatuksia luovan gastronomian roolista matkailuelämyksissä. Kielimuurikaan ei vaivannut, kun pohdimme, miten ruoka ja ruokailu nostetaan elämykseksi ja miten ruokakulttuuri liitetään osaksi muuta kulttuuri- tai tapahtumatarjontaa. Keskustelijoita kiinnosti totta kai myös se, miten uudenlaisella toiminnalla luodaan taloudellista hyvinvointia.

Esimerkkejä paikallisen ruokakulttuurin noususta ja onnistuneista tukitoimista on Venäjälläkin jo olemassa.  Silti keskustelijat kysyivät, löytyykö monikulttuurisesta Pietarista omaa ruokakulttuuria ollenkaan? Kerroin venäläisille mielestäni onnistuneista ruokailutapahtumista Suomessa eli Food Camp Finlandin Food & Art -tapahtumasta G.Serlachiuksen museossa Mäntässä ja ravintola Finnjävelin muotoillusta kokonaiselämyksestä. Muistutin, että mietitty korkeatasoinen ruokatarjonta on välttämätön osa muun muassa Kuhmon Kamarimusiikkijuhlien tarjontaa ja esimerkiksi kevään taitoluistelun MM-kisoissa Hartwall Arenalla. Loppukeskustelussa ideoimme sitä, mitä alueellisesti voidaan tehdä asian eteen eri maissa. Klassinen, pietarilainen kulttuurianti koettiin illalla yhdessä Yusupovin palatsissa. Pietarissa on kaupunkina aina taikaa.

 

Outi  Outi Raatikainen, toimitusjohtaja, partneri