Pink Eminence
25/10/2017

“Aikuisten oikeasti, nyt siitä tehdään totta” *

Konsulttien jännitys oli huipussaan 16.10. alkuillasta, kun Kotkan kaupunginvaltuusto teki päätöstä Kantasatamaan suunnitellusta tapahtumakeskuksesta. Äänestystulos 47–3 melkein hämmensi yksimielisyydellään kiivaan keskustelun jälkeen. Kotka saa elinvoimaruiskeen, jonka tarkoituksena on pitkällä tähtäyksellä muuttaa elinkeinorakennetta matkailun ja palvelujen suuntaan sekä luoda edellytykset isojen tapahtumien saamiselle kaupunkiin. Merikeskus Vellamon lähelle nousee osana Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu XAMKin kampuksen ja hotellin kokonaisuutta monitoimitila, joka mahdollistaa suuret kokoukset, konferenssit, yritystapahtumat ja konsertit kunnollisissa olosuhteissa. Helsingistä itään näitä kohteita ei vielä ole Suomen tapahtumakeskusten kartalla.

Yhdessä No Fear Agency & Promotionin Vesa Ristimäen ja Suominen Consultingin Jarmo Suomisen kanssa aloitimme vuosi sitten Cursor Oy:n ja Kotkan kaupungin tilaaman konsulttityön Kantasataman tapahtumaolosuhteiden kehittämisestä, tapahtumakeskuksen toimintakonseptista ja liiketoimintasuunnitelmasta. Tapahtumakeskukset ovat tapahtumaliiketoiminnan “alustoja”, joiden kautta luodaan uusia työpaikkoja. Tämän työn aluetalousvaikutukset laski Oxford Research Oy. Osallistavassa työpajavaiheessa oli mukana myös palvelumuotoilutoimisto Ananas, Bananas & Cucumber Creative Oy. Työ asettui kohdilleen siinä vaiheessa kun alettiin löytää merkittäviä toiminnallisia ja sisällöllisiä synergiaetuja sekä rakentamisen säästöjä XAMKin ja hotellin kanssa. Kohteesta tulee ainutlaatuinen juuri tästä syystä.


Konsultit Jarmo Suominen ja Vesa Ristimäki tien päällä, kameran takana Outi Raatikainen.

Risteävät toiminnot tuovat päivittäistä kävijäkuntaa ja elävyyttä. Tapahtumatiloja ja niiden oheistiloja tarvitsevat kaikki. Kohteen pitkäaikaisiksi vuokralaisiksi löytyy tahoja, jotka tarjoavat välttämättömiä palveluja sekä opiskelijoille että hotellille – kuten liikuntakeskus. Mielenkiintoinen mahdollisuus on se, miten esimerkiksi XAMKin opiskelualojen ja yritysprojektien tarpeet  tehdään osaksi tapahtumakeskuksen toimintaa.

Aloitin Vesa Ristimäen kanssa yhteistyön jo vuonna 2010 Hartela Oy:n tilaamasta Logomon tapahtumaliiketoiminnan ensimmäisen vaiheen suunnitelmasta Turkuun. Sekin kohde toimii tukevasti. Olemme tehneet yhteensä erilaisia tapahtumaliiketoimintaan ja luovien alojen keskuksiin liittyviä laajoja konsulttitöitä toistakymmentä. Osa yhdessä, osa erikseen. Kehtaamme sanoa olevamme asiantuntijoita. Varsinkin, kun tapahtumat kuuluvat tekemisemme arkeen muutoinkin.

*Konsulttityön tilaajan tekstari päätöksen tultua


Outi Raatikainen