Pink Eminence
22/02/2018

Betoniprofessori löysi tavan ilmaista itseään taiteella

Toro 5

Lauma värillisiä, käsin hiottuja ja tarkasti viimeisteltyjä betonihärkiä valtaa Galleria Saiman Helsingissä 11. huhtikuuta, kun Aalto-yliopiston betonitekniikan professorin Jouni Punkin ensimmäinen oma kuvanveistonäyttely Toros & Torsos avautuu yleisölle. Minimalististen härkien ja torsojen materiaali on tietysti betoni. “Betoni on monipuolinen ja päästää helposti mukaan, vaikka se myös helposti haastaa.”

Tekniikan tuplatohtori ja vankan uran teollisuudessa luonut insinööri Jouni Punkki (s. 1963) ei ikinä ajatellut tulevansa taiteilijaksi. Innostus kuvanveistoon syttyi Virpi Kanto-Kokon kuvanveistokursseilla, joille Punkki on jo osallistunut lähes 20 kertaa. Kanto-Kokko kannusti insinööriä tarttumaan betoniin. Perinteinen kuvanveistotekniikka ei tuntunut toimivalta. Punkki lähestyykin kuvanveistoa tavallisuudesta poiketen materiaalituntemuksensa pohjalta. Hän on myös jakanut tietämystään työpajoissa Suomen Kuvanveistäjäliiton jäsenille.

“Betoni on jopa monipuolisempi kuin kuvanveiston perinteiset materiaalit pintastruktuuriltaan ja väreiltään. Betonin imago perustuu aivan turhaan harmaaseen perusbetoniin.”

Oma ilmaisutapa kirkastui, kun Punkki loi tavan yhdistää 3D-muotoilua ja käsillä tekemistä. Teosten alkuperäisen muodon Punkki työstää digitekniikoilla. Tavoiteltu lopputulos ja suurempi osuus työstä syntyy kuitenkin käsin hiomalla ja pinta on lähes silkkinen.

“Muotojen pitää jatkua oikein,” hän sanoo. “Juttuni on yhdistellä tekniikoita.”

Punkki sanoo aiheiden “pulpahtavan jostakin”. Härkä sai inspiraationsa Espanjasta, jossa viettää vuosittain paljon aikaa. Torsoja hän sanoo tehneensä iät ja ajat. Jatkuvasti uusia versioita.

“Haen sitä, että idea tulisi toteutettua mahdollisimman hyvin.”

Teknisen taustansa vuoksi Punkki arvelee päätyvänsä joskus kuvanveistäjille poikkeuksellisiin ratkaisuihin. Esimerkiksi torsojen jalustakiinnityksissä yhdistyy esteettisyys ja tekniset yksityiskohdat. Vaikka erikoisbetonit ja tekniikat kuuluvat arkiammattiin, Punkki sanoo, että parhaimmillaan valaminen ja erityisesti betonin hiominen on terapeuttista: “Ei tartte miettiä mitään.”

Sleeping torso

JOUNI PUNKKI
TOROS & TORSOS

Galleria Saima 11.4.–29.4.2018

Neitsytpolku 9, 00140 Helsinki
Avoinna ke–pe klo 11–17, la–su klo 12–16

Lisätiedot ja kuvia:  
Jouni Punkki, p. 040 577 8764, jouni.punkki(at)betoniviidakko.fi

www.facebook.com/JouniPunkkiConcreteArt/
www.galleriasaima.fi