Didrichsenin uusi museonjohtaja Maria Didrichsen vaalii jatkuvuutta
Maria ja Peter Didrichsen.
Kuva: Iiris Markkola / Didrichsenin taidemuseo
Didrichsenin taidemuseota yli 27 vuotta johtanut Peter Didrichsen jättää tehtävänsä maaliskuun lopussa. Intendentti Maria Didrichsen aloittaa museonjohtajana 1.4.2020.
Didrichsenin taidemuseon johtajana vuodesta 1992 toiminut Peter Didrichsen päättää johtajakautensa 31.3.2020. Didrichsenin taidemuseo sr -säätiön hallitus on nimittänyt museon nykyisen intendentin Maria Didrichsenin museonjohtajaksi 1.4.2020 alkaen. Maria Didrichsenistä tulee vasta kolmas museonjohtaja taidemuseon 55-vuotisen historian aikana. Vuosina 1965–1992 museota johti Peter Didrichsenin isä, taidesäätiön ja museon perustaja Gunnar Didrichsen. Museotoiminta on ollut Peter Didrichsenille ja hänen vanhemmilleen pro bono -työtä. Peter Didrichsenin johtajakauden aikana on panostettu erityisesti vaihtuviin näyttelyihin ja museon ammattimaiseen kehittämiseen samalla kun vuotuiset kävijämäärät ovat nousseet noin 50 000 kävijään vuodessa.
”Jätän tehtävän luottavaisin mielin”, Peter Didrichsen toteaa. ”Ottaessani isäni kuoltua tehtävän vastaan museo oli jo jonkin aikaa viettänyt hiljaiseloa. Koska museon varat olivat hyvin rajalliset, oli valittava kokoelmien kartuttamisen ja aktiivisen näyttelytoiminnan välillä. Minulle oli luonteenomaista panostaa näyttelytoimintaan. Se oli pitkä ja alussa vaivalloinenkin tie, kunnes ammattitaitoinen ja yleisöpalveluun suuntautunut henkilökunta karttui, ja yhteistuumin pääsimme kohti tavoitettamme. Vaimoni Maria Didrichsen tuli mukaan 1997 ja hän on ollut tukeni siitä lähtien. Koska Maria on käytännössä hoitanut yhä enemmän museonjohtajan tehtäviä, on säätiön hallituksen päätös jatkajasta hyvin luonnollinen.”
Peter Didrichsen katsoo, että hyvä aika luopua tehtävästä on nyt, kun kaikki hänen museolle asettamansa suuret tavoitteet ovat toteutuneet tai toteutumassa. ”Olen hyvin ylpeä nykyasemastamme, upeasta henkilökunnastamme ja saavutuksistamme, ja toivon hartaasti, etteivät ne ainoastaan säilyisi, vaan että museo voisi edelleen kehittyä yhä parempaan suuntaan jälkeeni”, väistyvä museonjohtaja kertoo.
Maria Didrichsen on työskennellyt yli kaksikymmentä vuotta Didrichsenin taidemuseon keskeisissä tehtävissä. Uusi toimi vie ajatukset museon tulevaisuuteen: ”Kunnioitan ja arvostan appivanhempieni luomaa perintöä ja haluan vaalia sen jatkuvuutta. Museo on mieheni Peterin johdolla muodostunut tunnetuksi brändiksi ja noussut kymmenen suosituimman taidemuseon joukkoon maassamme. Olen ollut onnekkaassa tilanteessa saadessani osallistua myönteiseen kehitykseen ja tulevaisuuden luomiseen. Tästä on hyvä jatkaa”, Maria Didrichsen sanoo.
Maria Didrichsenin johtajanimityksen myötä museon intendentiksi siirtyy museon amanuenssi Otto Selén.
Juhlavuosi 2020 huipentuu van Goghin näyttelyyn
Vuonna 1965 avautunut Didrichsenin taidemuseo täyttää tänä vuonna 55 vuotta. Taidemuseon perustajat Gunnar (1903–1992) ja Marie-Louise Didrichsen (1913–1988) keräsivät 1940-luvulta alkaen merkittävän taidekokoelman. Museon perustajien perintö näkyy museossa vahvasti myös nykypäivänä. Kokoelman painopisteet, suomalainen ja kansainvälinen modernismi ja muinaiset kulttuurit, heijastuvat edelleen museon näyttelyvalinnoissa.
Juhlavuoden kunniaksi museolla on kunnianhimoinen näyttelyohjelma. Vuosi on käynnistynyt ennätysvilkkaana Kuutti Lavosen Aika ja ikuisuus -näyttelyn suosion siivittämänä. Kesällä Didrichsenillä nähdään Björn Weckströmin veisto- ja korutaiteen näyttely Ihminen, kone ja koru, ja vuosi huipentuu ensimmäiseen Suomessa nähtävään yksinomaan Vincent van Goghin teoksia esittelevään näyttelyyn Vincent van Gogh – Tie taiteilijaksi.
—
Näyttelyt
1.2.–3.5.2020, ti–su 11–18
Kuutti Lavonen – Aika ja ikuisuus
20.5.–16.8.2020, ti–su 11–18
Björn Weckström – Ihminen, kone ja koru
5.9.2020–31.1.2021, ti 10–18, ke–to 10–20, pe–su 10–18
Vincent van Gogh – Tie taiteilijaksi
Didrichsenin taidemuseo
Osoite: Kuusilahdenkuja 1, Helsinki
Yhteystiedot: office@didrichsenmuseum.fi, puh. 010 2193 970
Liikenneyhteydet: Bussit 510 ja 552, esim. Munkkiniemestä (Munkkiniemen aukio) tai Otaniemestä (Aalto-yliopiston metroasema).
Verkkosivut: www.didrichsenmuseum.fi
Facebook: DidrichsenArtMuseum
Twitter: DidMuseum
Instagram: instagram.com/didrichsenartmuseum