Pink Eminence

25/11/2017

Kahdeksan suomalaisen korumuotoilijan uniikit jalokivikorut juhlistavat Kalevala Korun 80-vuotispäivää.

Harvinaisista Luumäen jaloberylleistä tehdyt Pohjoinen valo -korut myydään erikoishuutokaupassa Hagelstamilla tammikuussa 2018. Tuotto ohjataan Pelastakaa Lapset ry:lle vähävaraisten lasten ja nuorten harrastustoiminnan tukemiseen.

Pohjoinen valo -korut nähdään myös itsenäisyyspäivänä Presidentinlinnassa.

Kahdeksan suomalaista korumuotoilijaa sai Kalevala Korulta reilu vuosi sitten inspiroivan tehtävän. Jokainen sai eteensä ison ja sädehtivän Luumäen jaloberyllin ja pyynnön suunnitella siitä korun. Näin syntyneiden korujen muodostama Pohjoinen valo -kokoelma julkistetaan tulevan joulukuun alussa. Kalevala Koru juhlii 80-vuotispäiväänsä joulukuun 8. päivänä.

Pohjoinen valo -beryllikorujen suunnittelijat ovat Tiina Arkko, Kirsti Doukas, Taru Harmaala Chaloff, Heli Kauhanen, Pekka Kulmala, Chao-Hsien Kuo, Olli Lindroos ja Petri Pulliainen.

”Tehtävä oli mielenkiintoinen ja haastava, sillä sitä ei rajattu millään tavalla. Saimme suunnittelijoina vapaat kädet ja lähdimme liikkeelle jalokivestä ja kokoelman nimestä Pohjoinen valo”, Pekka Kulmala kertoo.

Hän valmisti näyttävän kultasormuksen, jossa vihertävän jaloberyllin ympärillä on kuusi timanttia sekä pienoisveistokset kuudesta suomalaisesta linnusta. Kaksi niistä on allia, kaksi haahkaa, yksi mustalintu ja yksi tundrahanhi.

Kaikki korut ovat keskenään hyvin erilaisia. Ne edustavat vahvasti suunnittelijoiden omaa tyyliä ja myös heidän näkemyksiään pohjoisesta valosta.

”Minua kiehtoo suomalaisen valon kirkkaus, se miten aurinko heijastuu lumen pinnasta talvella ja siivilöityy kesällä puiden lehvistöjen läpi”, sanoo Taiwanista Suomeen muuttanut Chao-Hsien Kuo. Hänet näyttävä jaloberylli innosti tekemään kaulakorun, jossa hopea, kulta ja kultafolio yhdistyvät muistuttaen lumikiteitä tai vasta puhkeavia kevään ensimmäisiä lehtimuotoja.

Suomalaisia jalokiviharvinaisuuksia 

Koruissa käytetyt jalokivet löytyivät Luumäeltä 2000-luvun alussa. Smaragdin ja akvamariinin kanssa samaan kiviryhmään kuuluva jaloberylli on yksi harvoista Suomen maaperästä löytyvistä, jalokiviksi luokiteltavista kivistä. Luumäellä 1982 tehty löydös oli yllätys. Ensimmäiset kivet löytyivät, kun maaperää kaivettiin tien rakentamisen yhteydessä. Kaivostoiminta alueella on sittemmin jäänyt pieneksi, mutta se jatkuu yhä.

Pohjoinen valo -korujen kivet on hionut Raimo Rönkä. Harvinaisuutensa vuoksi beryllit ovat arvokkaita. Pienin koruissa käytetty jaloberylli on kooltaan 7,77 karaattia ja isoin 32,90 karaattia. Kaikkien kivien hinnat lasketaan tuhansissa euroissa.

Korujen myynnillä tuetaan nuoria

Pohjoinen valo -korut ovat yleisön nähtävillä joulukuun 9. päivästä lähtien Kalevala Korun lippulaivamyymälässä, Pohjoisesplanadi 25–27, Helsinki, liikkeen aukioloaikoina.

Tammikuun 17. päivänä 2018 korut myydään Hagelstam & Co -huutokauppakamarin erikoishuutokaupassa. Tilaisuus järjestetään klo 18 osoitteessa Tehtaankatu 36, Helsinki.

Huutokaupan tavoitteena on saada kokoon reilu, viisinumeroinen summa, joka lahjoitetaan Pelastakaa Lapset ry:lle ohjattavaksi edelleen vähävaraisten lasten ja nuorten harrastustoiminnan tukemiseen. Myös huutokaupan järjestäjä Hagelstam & Co osallistuu lahjoitukseen omalla osuudellaan.

”Hyväntekeväisyys on kuulunut Kalevala Korun ytimeen aina sen perustamisesta 1937 lähtien”, sanoo Kalevala Korun toimitusjohtaja Riitta Huuhtanen.

”Valitsimme kohteeksi lasten ja nuorten harrastustoiminnan tukemisen. Pitkäaikaisen kumppanimme Pelastakaa Lapset ry:n kautta apu jaetaan niin, että mahdollisimman moni nuori pääsee mukaan innostavien juttujen pariin”, Huuhtanen sanoo.

Pelastakaa Lapset ry:n pääsihteerin Hanna Markkula-Kivisillan mukaan nuorten mahdollisuudet avautuvat harrastusten ja koulutuksen kautta.

”Lahjoituksen avulla moni nuori saa mahdollisuuden kasvaa täyteen potentiaaliinsa. Olemme erittäin iloisia, että voimme olla Kalevala Korun hyväntekeväisyyskohde”, Markkula-Kivisilta toteaa.

Pohjoinen valo -sarjan korut juhlistavat myös Suomen 100-vuotispäivää ja ovat mukana itsenäisyyspäivän vastaanotolla Presidentinlinnassa, missä niitä kantavat tunnetut kutsuvieraat.

Tutustu korujen kantajiin! Lue lisää

www.kalevalakoru.fi