Pink Eminence
16/05/2018

Merihirviöt valtaavat Viron suosituimman perhekohteen toukokuusta lokakuuhun

Tartossa sijaitseva Baltian suurin tiedekeskus AHHAA on helppo lomakohde myös suomalaisperheille.


Maailmalla suosiota kerännyt Merihirviöt-näyttely nähdään nyt ensimmäistä kertaa Euroopassa.

Tiedekeskus AHHAAssa toukokuun alussa avautunut Merihirviöt-näyttely esittelee hirmuliskoja, jotka elivät miljoonia vuosia sitten planeettamme vesissä. Lokakuuhun asti avoinna oleva näyttely on ollut suosittu maailmalla ja nähdään nyt ensimmäistä kertaa Euroopassa. Viron suosituimpaan perhekohteeseen pääsee helposti myös Suomesta suorilla lennoilla kahdesti päivässä Helsingistä Tarttoon tai autolla, bussilla tai junalla Tallinnasta. Kahden tunnin ajomatkan päässä Tallinnasta sijaitsevasta Tartosta löytyy myös hyviä ravintoloita, hotelleja, kylpylä ja perheystävällisiä museoita. 

Peililabyrintti ja kalteva talo, silmien edessä munasta kuoriutuvat oikeat kananpojat, pallonmuotoinen planetaario, jossa on yli 10 miljoonan tähden ympäröimänä. Tiedekeskus AHHAAn tavoitteena on tehdä tieteestä hauskaa ja ymmärrettävää koko perheelle, taaperoista isovanhempiin. Nuoremmat kävijät voivat viettää päivän rakentaen satulinnoja tai luoda vesiputouksia vesimaailmassa. Historiasta kiinnostuneet voivat tutustua ainutlaatuisiin, Tarton yliopiston lääketieteellisen kokoelman näyttelyesineisiin, joista vanhimmat ovat vuodelta 1803. Kesäkuusta alkaen perusnäyttely on myös suomeksi, mukaan lukien planetaarion esitys.


AHHAA tarjoaa hauskaa ja kiinnostavaa ohjelmaa koko perheelle, taaperoista isovanhempiin.

Maailmalla suosittu Merihirviöt-näyttely ensimmäistä kertaa esillä Euroopassa

Kolmasosa AHHAAn näytteillepanosta vaihtuu kahdesti vuodessa. 4. toukokuuta alkaen AHHAAssa pääsee tutustumaan esihistoriallisten vesiotusten maailmaan alkumeren aaltoihin. Merihirviöt-näyttely on esillä 4. lokakuuta asti, minkä jälkeen uusi näyttely keskittyy illuusioiden tieteelliseen puoleen.

Merihirviöt-näyttelyn tuomiselle Tarttoon oli useita perusteluita.

”Kuten tiedämme, elämä maapallolla alkoi merestä, ja jos emme pidä hyvää huolta kotiplaneetastamme, koko ajan lisääntyvä muovijätteen määrä voi uhata meriä ja niiden asukkaita. Lisäksi, vuonna 2014 meillä oli suosittu näyttely dinosauruksista, ja niiden perään on kyselty jatkuvasti. Niinpä päätimme yllättää vierailijamme jättimäisillä robottikaloilla ja -liskoilla”, kertoo AHHAAn hallituksen jäsen Pilvi Kolk.

Merihirviöt-näyttely nähdään nyt ensimmäistä kertaa Euroopassa. Vaati aikaa ja huolellista suunnittelua saada jättimäiset merihirviöt Viroon.

”Argentiinassa luotu näyttely sai suuren suosion Etelä-Amerikassa ja muualla maailmassa: merihirviöt matkustivat AHHAAhan Singaporesta”, Pilvi Kolk jatkaa.

Näyttelyn otukset ovat erittäin todenmukaisia. Ne ovat todellisessa koossaan ja osa oli jopa liian isoja näyttelyhalliin. Suuri esihistoriallinen hai megalodon tervehtii kävijöitä tiedekeskuksen katolta. Sisällä puolestaan elasmosaurus voisi helposti työntää päänsä ulos AHHAAn katosta.


AHHAAn tiedeteatterin esityksissä luonnonlakeja havainnollistetaan näyttävällä tavalla

Tartto on helppo ja edullinen lomakohde perheille

AHHAA sijaitsee aivan Viron toiseksi suurimman kaupungin Tarton keskustassa, kahden minuutin kävelymatkan päässä linja-autoasemalta. Kaksi lentoa päivässä kuutena päivänä viikossa Helsingistä Tarttoon ja ilmainen parkkeeraus omalla autolla saapuville tekevät Tarton-visiitistä helpon myös suomalaisperheille. Kahden tunnin ajomatkan päässä Tallinnasta sijaitsevasta Tartosta löytyy myös hyviä ravintoloita, hotelleja, kylpylä, ostoskeskuksia ja perheystävällisiä museoita, kuten lelumuseo ja KGB-museo.


Tiedekeskus AHHAA on Viron suosituin perhekohde. Kesäkuusta alkaen perusnäyttely on myös suomeksi, mukaan lukien planetaarion esitys.

www.ahhaa.ee/mita-on-tekeilla

Vuonna 1997 perustettu tiedekeskus AHHAA on Viron suosituin perhekohde. Tartossa sijaitsevan AHHAAn tavoitteena on tehdä tieteestä hauskaa ja ymmärrettävää koko perheelle. AHHAA pitää sisällään yli 170 interaktiivista näyttelyesinettä. AHHAAssa voi myös nähdä tiedeteatterin esityksiä, osallistua työpajoihin, nauttia planetaarioesityksistä ja tehdä ostoksia Viron suurimmassa tiedekaupassa. 4. lokakuuta asti AHHAAssa nähdään näyttely merihirviöistä.