Pink Eminence
05/06/2017

Muotitaiteilija Jukka Rintalan näyttely Didrichsenin taidemuseossa 9.6.–27.8.2017

Didrichsenin taidemuseossa avautuu 9.6.2017 muotitaiteilija Jukka Rintalan (1952–) 40-vuotista taiteilijauraa esittelevä retrospektiivinen näyttely. 

Näyttelyssä nähdään Rintalan tuotannosta pukuja, luonnoksia, maalauksia, tekstiilejä, valokuvia ja koruja. Näyttely pyrkii esittämään muodin uudenlaisessa kontekstissa, pohtii muodin, taiteen ja museon yhtymäkohtia ja synnyttää vuoropuhelua niiden välille. Tähän vuoropuheluun osallistuu myös Jukka Rintalan valitsema teossarja Didrichsenin taidekokoelmasta.


Jukka Rintala, näyttelysuunnitelma, 2017.

Monipuolinen suunnittelija ja taiteilija

Jukka Rintala tunnetaan Suomessa ja ulkomailla ennen kaikkea uniikeista iltapuvuistaan, minkä lisäksi hän on työskennellyt mm. teollisen tuotannon, sisustuksen, korusuunnittelun ja teatteripuvustuksen parissa sekä vapaana kuvataiteilijana. Rintala on suunnitellut vaatteita ja koruja lukuisille tunnetuille merkeille, kuten Friitalalle, Joutsen Finlandille, Matexille, Marimekolle, Nansolle ja Aarikalle.

Rintalan taiteen tunnusomaisia piirteitä ovat vahva viiva ja siveltimen veto sekä toisaalta kepeä ja herkkä kädenjälki. Ne näkyvät niin muotipiirroksissa, akvarellimaalauksissa, painokuoseissa, vaatteissa kuin kovissa pinnoissa. Rintalan uniikkipuvut ovat usein veistoksellisia, runsaita ja dramaattisia tai toisinaan yksinkertaisia ja pelkistettyjä.

Muotia museossa

Muoti on ollut läsnä Didrichsenillä museon alkuajoista lähtien. Toinen museon perustajista, Marie-Louise Didrichsen (1913–1988) oli taiteen keräilyn lisäksi kiinnostunut vaatteista, muodista ja tyylistä. Marie-Louisen perintönä museolla on toteutettu vuosien kuluessa lukemattomia muotikuvauksia. Esimerkiksi Jukka Rintalan Friitalalle suunnittelemia asuja on kuvattu museon sisäpihalla altaan luona vuonna 1999.


Jukka Rintala, Orlofskyn takki, kuvattu Didrichsenin taidemuseossa 2017. Kuva: Eeva Suutari.

”Maailmalla on nähty viime aikoina useita muodin ja taiteen yhdistäviä näyttelyitä. Olemme innolla mukana tässä uudessa aluevaltauksessa”, toteaa Didrichsenin taidemuseon intendentti Maria Didrichsen

Jukka Rintalan näyttely on ensimmäinen muotiin keskittyvä näyttely Didrichsenin taidemuseossa. Näyttelyn suojelijana toimii yrittäjäneuvos Kirsti Paakkanen. Näyttely on osa Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaa.

Näyttelyjulkaisu muotilehden tyyliin

Näyttelyn yhteydessä on tuotettu uudenlainen näyttelyjulkaisu Muotitaiteilija, joka yhdistelee perinteisen näyttelyjulkaisun ja muotilehden elementtejä. Julkaisun päätoimittajana on toiminut Sami Sykkö. Julkaisua varten museolla toteutettiin muotikuvaukset, jotka esittelivät Jukka Rintalan asuja uudessa kontekstissa. Kuvissa Rintalan veistokselliset puvut keskustelevat museon arkkitehtuurin ja taideteosten kanssa.