Pink Eminence
24/08/2017

Osmo Rauhalan 60-vuotisjuhlanäyttely Peilitesti Didrichsenin taidemuseossa 9.9.2017 alkaen

Osmo Rauhala on yksi kansainvälisesti menestyneimpiä suomalaisia nykytaiteilijoita. Hänen 60-vuotisjuhlanäyttelynsä Didrichsenin taidemuseossa, Peilitesti, pohtii taiteen ja tieteen roolia ympäröivän todellisuuden ymmärtämisessä. Näyttely koostuu noin 40 maalauksesta ja muutamasta videoinstallaatiosta. Esillä on pääasiassa taiteilijan uusinta tuotantoa.


Musta peili, 2017, 90 x 90 cm, öljy ja vaha kankaalle

Osmo Rauhalan teoksissa ovat aiemmin vaeltaneet mm. peurat, sudet ja joutsenet. Tällä kertaa Rauhalan maailmaa hallitsee uusi eläin: rausku, joka alkoi yllättäen ilmestyä taiteilijan mielikuviin.

”Pythagorasta lukiessani tai heti sen jälkeen lepuuttaessani silmiäni, näin poikkeuksellisen usein mielessäni uivia rauskuja. Ilmiö on toistunut monta kertaa, ja se on johdattanut tutustumaan tähän muuten meille pohjolan asukkaille outoon eläimeen”, Rauhala kertoo.

Rausku on osoittautunut ainoaksi kalaksi, joka reagoi kuvaansa peilissä. Tutkijat pitävät tätä merkkinä tietoisuuden esiasteesta. Vastaavan testin läpäisevät lähinnä vain kädelliset, norsut ja delfiinit.

Tuotannossaan Rauhala pohtii, miten taide auttaa meitä ymmärtämään ympäröivää todellisuutta, miten mittaamme ilmiöitä, ja mikä rooli taiteella ja tieteellä on ihmisen evoluutiossa.

Osmo Rauhala on paitsi kuvataiteilija myös filosofi, kauppatieteilijä KTM, kolumnisti ja luomuviljelijä. Hän asuu talvet New Yorkissa ja kesäisin hän viljelee sukutilaansa Nokian Siuron kylässä. Hänen työnsä määrittäviä piirteitä ovat käsin kosketeltava suhde maahan ja kiinnostus eläimiin alueella, jolla hänen sukunsa on viljellyt maata yhtäjaksoisesti jo yli 14 sukupolven ajan. Lisäksi häntä kiinnostaa ihmisen kaipuu tietoisuuteen, joka olisi suorassa yhteydessä luontoon, maapallon kasveihin ja eläimiin.

Rauhala on esiintynyt lukuisissa kotimaisissa ja kansainvälisissä yksityis- ja yhteisnäyttelyissä, erityisesti Yhdysvalloissa, jossa hän on asunut ja työskennellyt 1980-luvulta lähtien. Suomessa hänet tunnetaan parhaiten Tyrvään Pyhän Olavin kirkon sisätilojen maalauksista.

Näyttelylle järjestetään kahdet avajaiset. Torstaina 7.9. klo 18 avaajana toimii Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja perjantaina 8.9. klo 18 Elinkeinoelämän valtuuskunnan johtaja Matti Apunen. Näyttely on osa Suomi 100 -ohjelmistoa.