Pink Eminence
31/10/2016

Outi Raatikainen: Anders Chydeniuksen pappilasta kulttuurikeskus Kokkolaan?

Suomalainen valistusajattelija Anders ”Antti” Chydenius (1729-1803) oli pappi, poliitikko ja tieteen tekijä, joka jätti kansainvälisestikin huomattavan ajankohtaisen henkisen perinnön demokratian, elinkeinovapauden sekä sanan- ja uskonnonvapauden edistäjänä. Hän työskenteli Kokkolassa kirkkoherrana ja asui 1737 rakennetussa pappilassa, joka on yhä osa laajempaa Kirkonmäen pihapiiriä. Alue on Kokkolalle kulttuurihistoriallisesti arvokas. Samassa pihapiirissä on myös Kaarlelan kotiseutumuseo, kotiseutumuseon näyttelytiloja ja muita rakennuksia.

Nykyisin pappila on vuokra-asuntona. Kaupungissa aktiivisesti toimiva Anders Chydeniuksen Pappilayhdistys edistää puheenjohtajansa Gustav Björkstrandin johdolla rakennuksen muuttamista kulttuurikeskuskäyttöön. Tiloja ja ympäristöä kehittämällä pappilalla onkin siihen hyvät edellytykset.

Pappilayhdistys tilasi Pink Eminenceltä kulttuurikeskuksen toimintakonseptisuunnitelman loppukeväällä 2016. Määrittelimme työssä erilaisia potentiaalisia käyttäjäryhmiä, sisältöjä, kumppanuuksia ja taloudellisia edellytyksiä toiminnalle.

Pink esittää suuret kiitokset hyvästä yhteistyöstä Pappilayhdistykselle, Gustav Björkstrandille ja työpajoihin sekä tapaamisiin osallistuneille henkilöille. Erityiskiitoksemme K.H. Renlundin museonjohtaja Kristina Ahmakselle ja Kokkolan kulttuuritoimenjohtaja Sampo Purontaukselle.

Tulevaisuudessa Chydeniuksen aineeton ja aineellinen perintö voivat kohdata Kokkolassa Anders Chydenius -säätiön kansainvälisissä tapahtumissa ja kulttuurimatkailukohteessa.

Outi Outi Raatikainen, toimitusjohtaja, partneri