Pink Eminence
16/10/2017

Suomi 100 -juhlavuoden päätapahtuma Kiinassa haastaa Kiinan huippuyliopistot kehittämään tulevaisuuden ratkaisuja yhdessä suomalaisten kumppanien kanssa

Alkuvuodesta käynnistynyt Sino Finnish 100 Challenge -ohjelma on luonut yli 3 000 hengen suomalais-kiinalaisen innovaatioverkoston, joka on saanut aikaan poikkeuksellista yhteistyötä Kiinan huippuyliopistojen kesken. Radical Design Week Association ry:n yhdessä Suomi 100 -organisaation ja lukuisten kumppanien kanssa järjestämän ohjelman tavoitteena on luoda uusia mahdollisuuksia yrityksille, kaupungeille, yksilöille ja instituutioille yhdistämällä suomalainen ja kiinalainen osaaminen, josta voi syntyä ainutlaatuista yhteistä osaamista. Syksyn työpajoissa Aalto-yliopisto, Helsingin yliopisto ja Espoon kaupunki työstävät kiinalaisten opiskelijoiden kanssa ratkaisuja seuraavalle sadalle vuodelle mm. puhtaaseen ilmaan ja kaupunkien kestävään kasvuun liittyen.

”Sino Finnish 100 Challenge on ainutlaatuinen suomalais-kiinalainen innovaatioekosysteemi. Koko hankkeen teema, A New Way of Doing, luo uuden näkökulman ja poikkeukselliset mahdollisuudet yhteistyölle. Se yhdistää kummankin maan parhaat tekijät, ajattelijat ja toimijat tulevaisuuden ongelmien ratkaisemiseen”, kertoo RDWA:n puheenjohtaja, professori Yrjö Sotamaa.

Ohjelman ensimmäinen projekti oli keväällä järjestetty ideakilpailu, joka keräsi 661 ehdotusta asumiseen, ikääntymiseen ja oppimiseen liittyen. Ehdotukset sisälsivät ratkaisuja teknologian, muotoilun, uusien liiketoimintamallien ja sosiaalisten innovaatioiden alueilta. Kilpailu oli kaikille avoin, mutta tiimeissä piti olla vähintään yksi osallistuja Suomesta tai Kiinasta. Kilpailuun osallistui yli 30 instituutiota kuudesta kaupungista, mukana Kiinan parhaat yliopistot opiskelijoineen.

”Voidaan todeta, että Suomi haastoi Kiinaa kehittämään yhdessä tulevaisuuden ratkaisuja ja onnistui siinä erinomaisesti ideakilpailun osalta”, toteaa Chief Challenger, Aalto-yliopiston professori Jarmo Suominen.

Ratkaisuja kaupungistumisen haasteisiin ja suhteiden rakentamista

Ohjelman toinen projekti oli heinä-elokuussa Aalto-yliopistossa järjestetty kahden viikon Summer Camp, johon osallistui yli 100 opiskelijaa, joista suurin osa oli kiinalaisia. Opetuksesta vastasivat Aalto-yliopiston, MIT:n ja Stanfordin opettajat. Kesäkoulun merkittävä tuotos oli CityScope-kehitysalusta, jota käytetään nyt aluesuunnittelun työkaluna. CityScope on lisätyn todellisuuden alusta, jolla voidaan visualisoida monimutkaisia muuttujien välisiä suhteita kaupunkiympäristössä ja simuloida eri projektien vaikutuksia.

”Sino Finnish 100 Challenge on tärkeä osa Aalto-yliopiston Suomi 100 -juhlavuoden tapahtumia. Se myös tiivistää yhteistyötämme kampuskehityksessä kiinalaisten kumppaniyliopistojemme kanssa ja etsii samalla kokonaisvaltaisia ratkaisuja kaupungistumisen haasteisiin”, kertoo Aalto-yliopiston kampuskehittämisen vararehtori Antti Ahlava.

Työpaja tuotti hyödyllisiä näkökulmia ja havainnollistuksia Aalto-yliopiston kampuskehitykseen. Kesän jälkeen CityScope-mallia on käytetty myös mm. Haukilahden lukion opiskelijoiden kanssa järjestetyssä kurssissa lokakuussa 2017.

Lokakuun työpajojen teemoina puhdas ilma ja kaupunki palveluna -ajattelu

Sino Finnish 100 Challenge -ohjelman kolmas projekti, Co-Creation Challenge, pitää sisällään työpajoja ja klinikoita Pekingissä, Shanghaissa ja Guangzhoussa.

Helsingin yliopisto ja Aalto-yliopisto järjestävät 17. lokakuuta Pekingin Tsinghua-yliopistossa työpajan ”China and Finland: Opportunities and Challenges in the Clean Future”, joka käsittelee puhtaan ilman, palveluarkkitehtuurin ja geometriikan teemoja. Työpajaa on vetämässä joukko professoreita Suomesta, mukana Helsingin yliopistosta ilmanlaadun tutkimuksistaan tunnettu professori Markku Kulmala, joka on ensimmäinen suomalainen Kiinan tiedeakatemian jäsenenä.

Shanghaissa 26.–27. lokakuuta järjestettävä työpaja keskittyy älykkään kaupungin ratkaisuihin palveluinnovaatioiden näkökulmasta. 20-vuotista yhteistyötä Shanghain kanssa ensi vuonna juhlistava Espoon kaupunki on vahvasti mukana hankkeessa, ja Shanghain työpajassa Espoon elinkeinojohtaja Tuula Antola toimii asiantuntijana mm. kaupunkien kestävään kasvuun liittyen yhdessä professori Jarmo Suomisen kanssa.

”Espoolla ja Shanghailla on samoja teemoja ratkaistavissa, mittakaava vain on eri. Espoon ja Aalto-yliopiston yhdessä kehittämää ja käynnistämää Koulu palveluna -mallia on jo sovellettu myös Shanghaissa Tongji-yliopiston ja paikallishallinnon yhteishankkeena”, elinkeinojohtaja Tuula Antola kertoo.

31. lokakuuta – 1. marraskuuta 2017 järjestetään Guangzhoussa työpaja Aalto-yliopiston ja Guangdongin teknillisen yliopiston yhteistyönä, otsikolla “From Design Thinking to Business Thinking”. Työpajassa käsitellään yliopistojen ja elinkeinoelämän välisiä innovaatioekosysteemejä.

Syksy huipentuu joulukuussa pitchausiltaan ja palkintogaalaan, jossa arvovaltainen suomalais-kiinalainen tuomaristo valitsee ideoita työstäneiden tiimien joukosta voittajat. Hankkeelle suunnitellaan jo jatkoa vuodelle 2018.

Ideakilpailun voittajat palkittiin Aalto-yliopiston kampuksella Otaniemessä elokuun alussa. Palkinnot jakoi Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä.

Verkkosivut: sinofinnishchallenge.org
Facebook: facebook.com/SF100.Challenge
WeChat ID: sinofinnish100