Pink Eminence
15/02/2018

Valmistalorakentaja Kannustalo täyttää 40 vuotta

”PIRSTALOITUVA MARKKINA VAATII YHÄ MONIPUOLISEMPAA TARJONTAA.”

”Elintapojen ja kulutuksen muutokset näkyvät valmistalokaupassa”, kertoo 40 vuotta täyttävän Kannustalon toimitusjohtaja Mika Uusimäki. Rakentajat haluavat yhä yksilöllisempiä ratkaisuja. Markkina pirstaloituu, eikä koteja enää rakenneta loppuelämää varten.

Tutkimusten mukaan suurin osa suomalaisista haluaa edelleen asua omakotitalossa. Myös nuoret haaveilevat siitä. Se ei kuitenkaan tarkoita, etteivätkö elämäntapojen, kulutuksen ja arvojen muutokset näkyisi myös valmistalokaupassa.

”Viime vuosina talojen keskikoko on pienentynyt. Vielä muutama vuosi sitten uusien Kannustalojen keskikoko oli yli 170 neliömetriä. Nyt se on alle 150. Myös pienten, jopa alle 70-neliöisten erillistalojen määrä kasvaa”, Uusimäki sanoo.

Aiemmin talo rakennettiin useimmiten omaa perhettä varten. Nyt iso osa rakentajista tekee talon eläkepäivikseen, ja yhä tavallisempaa on, että yksineläjä rakentaa itselleen talon.

”Nuorten perheiden kohdalla muutos merkitsee sitä, että kotia ei enää rakenneta loppuelämää varten. Rakentamisessa otetaan entistä selkeämmin huomioon talon jälleenmyyntiin vaikuttavat tekijät. Nyt halutaan rakentaa perustalo yksilöllisyyttä unohtamatta”, Uusimäki kertoo.

Yksilöllisyyden vaatimukset edellyttävät talotehtaalta paljon erilaisia muuntelu- ja sisustusvaihtoehtoja. Myös talon valmiusaste vaihtelee paikoillaan rakennettavasta elementtitalosta muuttovalmiiseen, tehtaalla koottavaan moduulitaloon, jonka pystytys tontilla kestää vain muutaman viikon.

”Vaihtoehtojen monipuolisuus on tekemässä kaupan solmimisesta vaikeaa. Lähiajan tavoitteemme on kehittää myyntikonseptiamme entistä suoraviivaisemmaksi ja ennen kaikkea asiakkaalle helpommaksi”, Uusimäki sanoo.

Moderni Lato-mallisto on ollut viime vuosien suosikki.

Kannustalo toi markkinoille sekä perinnetalot että modernit klassikot

Kannustalon perusti Raimo Uusimäki kotipaikkakunnallaan Kannuksessa. Vuosien mittaan yritys on profiloitunut tarjoamaan nimenomaan hyvää arkkitehtuuria. Kannustalo on ollut suunnannäyttäjä suomalaisessa pientalorakentamisessa 1990-luvulta lähtien.

Vuonna 1994 sen rakentama Ainola voitti Pietarsaaren asuntomessuilla parhaan talon yleisöäänestyksen. Vanhat puuhuvilat esikuvina suunniteltu Ainola aloitti samalla vahvan perinnetalomuodin. Seuraavina vuosina Onnela (1997), Rauhala (2000), Aurora (2004) ja Vihervaara (2007) jatkoivat samaa tyyliä ja voittivat kaikki messuäänestyksen.

2000-luvun ensimmäisellä kymmenellä Kannustalo toi markkinoille modernit pientalot. Niistä Tuusulan Asuntomessuille vuonna 2000 rakennettu, Arkkitehtuuritoimisto Heikkinen-Komosen suunnittelema Kosketus valittiin New Yorkin modernin taiteen museoon (MoMA) maailman parhaita valmistaloja esittelevään näyttelyyn. Harmaja, Laavuja Lato ovat olleet edelläkävijöitä luomalla uutta – ja jo jäljiteltyä – tyyliä suomalaisessa pientalorakentamisessa.

40-vuotisjuhlan kunniaksi Kannustalo esittelee uudistuneen Harmaja Saimaa -talomalliston. Sen pienin talo tulee olemaan 67-neliöinen kahden makuuhuoneen kompakti erillistalo. Malliston kruununjalokivi, 153 neliön puolitoistakerroksinen moderni villa, esiteltiin Mikkelin Asuntomessuilla kesällä 2017. Uusi Harmaja- ja Harmaja Saimaa -taloesite ilmestyy maaliskuussa.

Ainola oli vuoden 1994 Asuntomessu-voittaja.