Didrichsenin modernin kokoelman huiput näyttävästi esillä Tukholmassa

Näyttely “The 20th Century! Picasso, Dalí, Léger and more from the Didrichsen Collection” Millesgårdenissa 2.9.2018 asti

Didrichsenin kokoelman huipputeoksia pääsee näkemään kesällä Millesgårdenin taidemuseossa Tukholmassa. Näyttely esittelee 1900-luvun merkittävimpiä taidesuuntauksia ja taiteilijoita. Yhteensä Millesgårdenin näyttelyyn on lainattu yli 80 teosta ja se on suurin Didrichsenin modernia kokoelmaa museon ulkopuolella koskaan esitellyt kokonaisuus.

Lidingössä Tukholmassa sijaitseva Millesgården on kuvanveistäjä Carl Millesin ja hänen puolisonsa Olgan entinen taiteilijakoti. Nykyään paikassa toimii taidemuseo ja veistospuisto.

Millesgårdenin kesänäyttely koostuu Didrichsenin taidemuseon lainaamasta yli 80 teoksen kokonaisuudesta. Näyttelyssä nähdään maalauksia, grafiikkaa ja veistoksia yli 50 taiteilijalta, jotka ovat olleet luomassa ja uudistamassa 1900-luvun taidesuuntauksia, mukana mm. Picasso, Dalí ja Rothko – suomalaistaiteilijoista edustettuina ovat mm. Schjerfbeck, Edelfelt ja Gallen-Kallela.

”Olen erittäin iloinen ja ylpeä nähdessäni appivanhempieni arvokkaan perinnön saavan näin hienon vastaanoton ja kansainvälisesti suuren huomion”, toteaa Didrichsenin taidemuseon intendentti Maria Didrichsen.


Fernand Léger: Nature morte à la coupe, 1948; Mark Rothko: Grey, White, Purple, 1960; Pablo Picasso: Le Peintre au travail, 1964.

Didrichsenin taidemuseon perustajien, Marie-Louise ja Gunnar Didrichseninensimmäinen yhteinen taidehankinta oli Pekka Halosen Ateria vuodelta 1899. Viimeiseksi hankinnaksi jäi Andy Warholin litografia Chanel nro. 5 vuodelta 1987, joka viittaa myös Gunnarin perustamaan maahantuontiyritykseen ja hänen uraansa liikemiehenä. Molemmat teokset ovat nähtävillä näyttelyssä.

Keräilijäpariskunnan tavoitteena ei koskaan ollut luoda kokonaiskuvaa modernismista, vaan he hankkivat taidetta, josta kumpikin pitivät. Siitä huolimatta 1900-luvun merkittävät taidesuuntaukset ovat hyvin edustettuina kokoelmassa.

”Emme voineet kuvitellakaan näyttelyä suunnittellessamme, että saisimme yhdestä museosta lainaan näin laajan kokonaisuuden 1900-luvun taidetta”, kiittelee Millesgårdenin intendentti Maria Wiberg.

Näyttely on esillä Millesgårdenissa 2.9.2018 asti.

www.millesgarden.se

TUNNISTEET: