Kuva: Villa Gyllenberg / Tomi Parkkonen

Villa Gyllenberg sulkeutuu lokakuussa peruskorjauksen ja laajennusosan rakentamisen takia yli vuodeksi

Kuva: Villa Gyllenberg / Tomi Parkkonen

Suomalaisen taiteen esoteerisiin teemoihin pureutuva Salatun tiedon tie -näyttely jatkuu 11.10. saakka

Villa Gyllenberg sulkee ovensa sunnuntai-iltana 11.10., kun käynnissä oleva Salatun tiedon tie -näyttely päättyy. Helsingin Kuusisaaressa sijaitsevassa koti- ja taidemuseossa käynnistyy vuodenvaihteessa laaja remontti, jossa uusitaan museon vanhentunut talotekniikka sekä rakennetaan uusi laajennusosa vastaamaan kasvaneen kävijämäärän tarpeisiin.

Uusi laajennusosa rakennetaan palvelemaan nykyisiä kävijämääriä

Villa Gyllenbergin kävijämäärät ovat kasvaneet viime vuosina harppauksin. Kun museossa kymmenen vuotta sitten kävi vielä vain noin 3000 kävijää vuodessa, oli vuonna 2019 kävijöitä ennätykselliset 28 500 – ja tämäkin yli 60 prosenttia enemmän kuin aiempana vuotena.

”Olemme todella iloisia, että ihmiset ovat löytäneet Villa Gyllenbergiin. Kävijämääriemme kasvu on kulkenut käsi kädessä museotoimintamme ammattimaistumisen sekä onnistuneiden näyttelyvalintojen kanssa. Samalla olemme voineet laajentaa museon aukioloaikoja, ja Museokortin myötä olemme tavoittaneet myös yhä uusia kävijöitä”, kommentoi intendentti Siiri Oinonen.

Kävijämäärien kasvun myötä museon tilojen päivitystarve on korostunut. Kotimuseon puoli, Ane ja Signe Gyllenbergin kotitalo on rakennettu vuonna 1938, ja taidenäyttelyitä varten rakennettu galleriaosa puolestaan avattiin 1980.

 ”Esimerkiksi museon nykyinen sisäänkäynti talomuseon puolella jää ruuhkaisina päivinä ahtaaksi, ja myös museon oheispalvelut kaipaavat isompia tiloja.”

Talotekniikan päivittämisen lisäksi tulevassa remontissa rakennetaan täysin uusi laajennusosa nykyisen gallerian ja talomuseon yhdistävän käytävän paikalle. Reilun sadan neliön lisäosaan tehdään muun muassa uusi sisäänkäynti, tilat lipunmyynnille sekä museokaupalle. Remontissa parannetaan myös museokahviota sekä henkilökunnan sosiaalitiloja. Lisäosan suunnittelusta vastaa helsinkiläinen Nomad Arkkitehdit.

Oinonen kommentoi: ”Uusi lisäosa tulee kunnioittamaan sekä vanhan kotitalon että galleriaosan rakennusten luonnetta, mutta edustaa samalla selkeästi omaa aikaansa. Laajennus parantaa museon saavutettavuutta ja kävijöiden museokokemusta. Varsinaisiin näyttelytiloihin ei teknisten parannusten lisäksi tule muutoksia.”

Villa Gyllenberg avataan uudelleen museon omaa kokoelmaa esittelevällä näyttelyllä rakennustöiden valmistuttua alkuvuodesta 2022.

Kauden päättävä näyttely tarttuu oman henkisyyden rakentamisen ajankohtaisiin teemoihin

Kesäkuussa avatun Salatun tiedon tie -näyttelyn on nähnyt jo 9000 kävijää, vaikka korona-ajan turvallisuusjärjestelyiden takia Villa Gyllenbergiin otetaan kerralla sisään vain noin 50 museovierasta.

Elämykselliseksi rakennettu Salatun tiedon tie johdattelee varjojen vartioimille poluille sekä toivon ja valon lähteille. Näyttely valottaa esoteerisuuden ja okkultismin roolia suomalaisessa taiteessa vuosien 1890–1950 välisenä aikana.

Taiteen- ja uskonnontutkija FT Nina Kokkisen kuratoima näyttely koostuu paitsi tunnettujen mutta myös historian katvealueille jääneiden taiteilijoiden teoksista. Näistä osa on ollut harvoin tai ei ikinä aiemmin esillä. Näyttelyssä esillä on töitä esimerkiksi Akseli Gallen-Kallelalta (1865–1931) ja Hugo Simbergiltä (1873–1917), mutta myös vähemmälle huomiolle jääneiltä taiteilijoilta kuten Ilona Harimalta (1911–1986), Meri Genetziltä (1885–1943) sekä Werner von Hausenilta (1870–1951).

Villa Gyllenbergiin ja Salatun tiedon tie -näyttelyyn ehtii tutustumaan vielä muutaman viikon ajan sunnuntaihin 11.10. saakka.

Villa Gyllenberg

Koronaviruksesta johtuvien rajoitusten vuoksi Villa Gyllenbergin yleisöopastukset ja tapahtumat ovat toistaiseksi tauolla. Tilattuja opastuksia järjestetään aukioloaikojen ulkopuolella. Kävijämääriä rajoitetaan viranomaisten ohjeistusten mukaisesti, aukioloaikoja on pidennetty tunnilla.

Aukioloajat:
Keskiviikkoisin klo 12–18
Lauantaisin klo 12–18
Sunnuntaisin klo 12–18

Pääsyliput:
Aikuiset 10 €
Eläkeläiset ja opiskelijat 8 €
Alle 18-vuotiaille ja yli 75-vuotiaille sisäänpääsy on ilmainen.
Myös Museokortti käy.

Osoite:
Villa Gyllenberg, Kuusisaarenpolku 11, 00340 Helsinki
puh. 09 481 333 (aukioloaikoina), 09 647 390 (kanslia)
Verkkosivut: www.villagyllenberg.fi
Facebook: www.facebook.com/villagyllenberg

TUNNISTEET: