Seitsemän veljestä 150 -juhlavuoden ilmeen on suunnitellut Ville Salervo.

150-vuotiasta Seitsemän veljestä -teosta juhlitaan läpi vuoden 

 Aleksis Kivi -pääkaupungiksi julistautuva Nurmijärvi julkaisee teoksesta somedraamaa ja valaisee moottoritiesillan

Nurmijärvellä – Aleksis Kiven synnyinkunnassa – juhlitaan Seitsemän veljestä -romaanin juhlavuotta koko kuluvan vuoden ajan. Juhlinta käynnistyy helmikuun toisena päivänä (2.2.2020), jolloin tulee kuluneeksi päivälleen 150 vuotta siitä, kun Suomalaisen Kirjallisuuden Seura julkaisi ensimmäisen Seitsemän veljestä -vihkon.

Varaslähtö juhlavuoteen otetaan Nurmijärvellä jo tammikuussa, kun kunnanhallitus esittää valtuustolle Nurmijärven julistautumista maailman Aleksis Kivi -pääkaupungiksi.
”Nurmijärvi on Aleksis Kiven synnyinkunta, lokakuisen Aleksi Kiven päivän virallinen juhlintapaikka sekä kunta, jossa järjestetään Kivi-juhlat. Nurmijärvi on ensimmäisen suomenkielisen romaanin tapahtumapaikka. Olihan Aleksis Kiven synnyninseutunsa läpikotaisin samoilleena helppo ammentaa Seitsemään veljekseen aineksia kotiseudultaan”, summaa kunnanjohtaja Outi Mäkelä.

Juhlavuosi haastaa lukutaitotyöhön, @jukolabros1870 ilmestyy Instagramiin 

Juhlavuoden kantava teema on lasten ja nuorten lukutaito sekä yleisen lukuinnon lisääminen. Teema nousee luontevasti esiin Seitsemän veljestä -teoksesta, jossa käsitellään myös lukemaan oppimisen vaikeutta ja lukutaidon merkitystä yhteiskunnan jäsenyyden kannalta. Aihe on ajankohtainen myös 150 vuotta kansallisen merkkiteoksen ilmestymisen jälkeen. Vuonna 2020 lukutaidon merkitys ei tarkoita vain länsimaisten aakkosten hallitsemisen taitoa, vaan myös digitaalisen viestinnän lukutaitoa ja pirstoutuvien alojen erityissanaston – kuten hallinnon tai vaikkapa markkinoinnin kielen – hallitsemista ja ymmärtämistä.

“Kutsumme koko Suomen juhlimaan Seitsemää veljestä. Painottamalla lukuintoa haastamme jokaisen pohtimaan lukutaitoa ja sen monia ulottuvuuksia. Mikä on lukutaidon merkitys nykypäivän yhteiskunnassa, mitä lukutaito merkitsee yhteiskunnan täysikelpoisen jäsenyyden näkökulmasta?”, kunnanjohtaja Mäkelä sanoo.

Yhtenä lukuinnon kannustajana Nurmijärven kunta julkaisee Seitsemän veljestä -teoksesta sosiaalisen median draaman. Jukolan veljekset, @jukolabros1870, ja muut Kiven teoksesta tutut hahmot esiintyvät Facebookissa, Instagramissa sekä Twitterissä. Jukolabros-somedraaman on käsikirjoittanut Aleksis Kiven alkuperäisteoksen pohjalta, suuresti vapauksia ottaneena, käsikirjoittaja Melli Maikkula. Myös hän pitää Seitsemän veljestä -teosta vahvana kannanottona lukutaidon ja sivistyksen puolesta:
”Seitsemän veljestä on komedia, jossa Kivi antaa palaa. Mutta hienosti teoksesta nousee esiin koulutuksen ja sivistyksen merkitys. Minä uskon sivistyksen voimaan. Se, että yhteiskunta tukee tässä maassa koulutusta, on meille kaikille hyväksi. Se on koko Suomelle hyväksi.”

Juhlavuoden suojelijana presidentti Tarja Halonen

Seitsemän veljeksen juhlavuosi näkyy ja kuuluu Nurmijärvellä koko vuoden. Juhlavuosi käynnistyy 2.2.2020, jolloin Helsinki-Tampere-välisen moottoritien yli kulkeva risteyssilta Myllykukon kohdalla Nurmijärvellä valaistaan viikon ajaksi. Valotaiteilija Antti Helmisen ja äänitaiteilija Antti Nykyrin suunnitteleman Veljesten valo -teoksen valaistus muuttuu päivittäin. Seitsemän veljesten repliikeistä otetut sitaatit on luettu ääniraidoiksi ja muutettu tiedostoiksi, joiden avulla valoja ohjataan.

Samaan aikaan avautuu myös sivusto www.seitsemanveljesta150.fi, josta löytyy muun muassa valtakunnallinen juhlavuoden tapahtumakalenteri. Siihen voivat kaikki juhlavuoden tapahtumajärjestäjät ympäri maailman ilmoittaa tapahtumansa mukaan.

Sunnuntaina 2.2. järjestetään Klaukkalan kirjastossa myös kaikkien aikojen ensimmäinen Seitsemän veljestä -lukumaraton. Päivän aikana teos luetaan kannesta kanteen, lukijoina niin kirjaston käyttäjiä, kunnanjohtaja Outi Mäkelä, eduskunnan puhemies Matti Vanhanen, kirjailija ja toimittaja Satu Vasantola kuin paikallisia taiteilijoitakin.

Juhlavuoden suojelijana toimii presidentti Tarja Halonen.
”Tämä kirja kuuluu meidän kaikkien koulumuistoihin. Opettajasta riippuen ovat muistojen maut vähän erilaisia. Seitsemän veljestä on oivallinen yhdistelmä näytelmää ja romaania. Kirjan kulttuurin elävöittäminen, myös teatterin keinoin kuten Nurmijärjellä tehdään, on valtavan hieno asia.”

Juhlavuosi toteutetaan yhteistyössä Aleksis Kiven seuran kanssa. Muina kumppaneina ovat mm. Äidinkielen opettajain liitto, Suomi-koulujen tuki ry ja Lukuliike. Juhlavuoden rahoitukseen osallistuu Opetus- ja kulttuuriministeriö.

Sunnuntaina 2.2.2020 on päivälleen 150 vuotta ensimmäisen Seitsemän veljestä -vihon julkaisemisesta. Seitsemän veljestä 150 -juhlavuosi puhaltaa pölyt pois veljeksistä, herättää heidät eloon sosiaalisessa mediassa ja nostaa esiin Suomen kansalliskirjailijan pääteoksen ajankohtaisuutta. Juhlavuosi on Aleksis Kiven kotipaikan ja Aleksis Kivi -pääkaupungin, Nurmijärven kunnan sekä Aleksis Kiven Seuran vuoden 2020 hanke.

Medialle

Tiedustelut ja haastattelupyynnöt:
Hanni Vakkilainen,  hanni ( at ) pinkeminence.fi

TUNNISTEET: