Jukolan veljekset rynnistävät sosiaaliseen mediaan
Seitsemän veljestä 150 -juhlavuoden ilmeen on suunnitellut Ville Salervo.
Nurmijärven kunta tilasi juhlavuoden kunniaksi Seitsemän veljestä -somedraaman käsikirjoittaja Melli Maikkulalta
Jukolan seitsemän veljestä sekä muita Aleksis Kiven Seitsemän veljestä -teoksesta tuttuja hahmoja saapuu sosiaaliseen mediaan helmikuun ensimmäisellä viikolla. Niin Juhani Juhaninpoika Jukola kuin Eräs Lukkarikin esiintyvät Kiven teokseen rennosti nojaavassa Jukola Bros -somedraamassa mm. Facebookissa ja Instagramissa. Myöhemmin Seitsemän veljestä 150 -juhlavuoden kuluessa Aleksis Kivi jyrähtelee ja sivaltaa sanan säilällä Twitterissä.
Seitsemän veljestä 150 -juhlavuosi on Nurmijärven kunnan ja Aleksis Kiven Seuran yhteishanke.
Melli Maikkula nauraa Aleksis Kiven kanssa
Jukola Bros -somedraaman on käsikirjoittanut Melli Maikkula, omien sanojensa mukaan suuresti vapauksia ottaneena. Televisioon paljon komediaa ja viihdettä käsikirjoittanut ja ohjannut Maikkula korostaa Seitsemän veljeksen kansankomediallista luonnetta.
”Vaikka teoksessa käytetään nykynäkökulmasta juhlallista ja jykevää kieltä, sivuilta löytyy hurja määrä vitsejä. Kiven tarkoitus on ollut hauskuuttaa ja viihdyttää lukijoita.”
”Somedraamaa käsikirjoittaessani poimin teoksesta teemoja, jotka kiinnostavat ja nousevat esiin tässä ajassa, 150 vuotta julkaisuajankohtaa myöhemmin”, Maikkula toteaa.
Löysipä Melli Maikkula myös Kiven version yhteiskunnan kahtiajakautumisesta:
”Kivi laittaa Jukolan veljekset ottamaan säännöllisesti yhteen Toukolan poikien kanssa. Veljeksillä, joiden lukutaito on vielä hakusessa, loppuvat mittelöissä sanat moneen kertaan. He eivät osaa turvata kuin nyrkkeihin.”
”Aleksis Kivi muistuttaa lukijaansa siitä, että tieto ja lukeneisuus on valtaa. Viesti on toimiva myös tällaisena faktojen vääristelyn aikana. Kirja – on se sitten missä muodossa tahansa – kannattaa ottaa käteen”, Melli Maikkula summaa.
Juhani somettaa
Seitsemän veljestä -teoksen 150-vuotisjuhlaa vietetään Nurmijärvellä, Aleksis Kiven synnyinkunnassa, koko vuoden ajan. Juhlavuoden kantava teema on lasten ja nuorten lukutaito sekä yleisen lukuinnon lisääminen. Somedraama on yksi kunnan tavoista lisätä lukuintoa ja houkutella kaikenlaisia lukijoita rohkeasti Kiven teoksen pariin.
”Tänä päivänä lukutaito on entistä laaja-alaisempi käsite. Juhlavuoden aikana haluamme nostaa esiin myös medialukutaidon merkityksen. Suomessa on jo monta sukupolvea, joille luontevin tapa tutustua klassikkoteokseen tapahtuu esimerkiksi Instagramin kautta. Yhtä lailla on sukupolvia, jotka osaavat ulkoa sitaatteja Kiven teoksista, mutta eivät hallitse emojien tai aihetunnisteiden käyttöä”, toteaa Nurmijärven kunnanjohtaja Outi Mäkelä.
”Koska kutsumme koko Suomen mukaan juhlimaan 150 vuotta täyttävää Seitsemän veljestä -teosta, sosiaalisen median kanavat ovat saavutettavissa kaikenlaisten kunta- ja maarajojen yli.”
—
Sunnuntaina 2.2.2020 tulee kuluneeksi 150 vuotta ensimmäisen Seitsemän veljestä -vihkon julkaisemisesta. Seitsemän veljeksen juhlavuosi puhaltaa pölyt pois Aleksis Kiven klassikkoteoksen ympäriltä, herättää veljekset eloon sosiaalisessa mediassa ja nostaa esiin Suomen kansalliskirjailijan pääteoksen ajankohtaisuutta. Juhlavuosi on Aleksis Kiven kotipaikan Nurmijärven kunnan sekä Aleksis Kiven Seuran vuoden 2020 hanke. Juhlavuoden suojelijana toimii presidentti Tarja Halonen.
Jukola Bros -somedraama käynnistyy perjantaina 7.5.
Juhlavuodessa ovat mukana Aleksis Kiven Seura, Nurmijärven kunta, Opetus- ja kulttuuriministeriö, Lukuliike (Opetushallitus), Äidinkielen Opettajain Liitto ja Suomalaisen Kirjallisuuden Seura.