Kapellimestari Dalia Stasevska on nimitetty BBC:n sinfoniaorkesterin päävierailijaksi

Kuva: Yannick Perrin

Stasevska on BBC:n sinfoniaorkesterin historian toinen orkesteriin nimitetty suomalainen kapellimestari

BBC:n sinfoniaorkesteri on tällä viikolla nimittänyt nuoren suomalaisen kapellimestarin Dalia Stasevskan vakituiseksi päävierailijakseen. Stasevska liittyy BBC:n sinfoniaorkesterin kapellimestaritiimiin, johon kuuluvat ennestään Sakari Oramo (ylikapellimestari), Sir Andrew Davis (kunniakapellimestari) sekä Semyon Bychkov (Günter Wand Conducting Chair).

Pohjoismaiden lahjakkaimpiin nouseviin tähtiin kuuluva Stasevska teki debyyttinsä BBC:n sinfoniaorkesterin kanssa kaudella 2017–2018, ja myös kaudella 2018–2019 hän on johtanut kaksi menestyksekästä studiokonserttia Maida Valessä, Lontoossa. Ensi vuonna hän johtaa BBC:n sinfoniaorkesteria useissa eri projekteissa huhtikuusta 2020 alkaen. Lisätietoja on luvassa, kun kausi 2019–2020 avataan orkesterin kotisalissa Lontoon Barbican Centressä helmikuussa.

Nimitys BBC:n sinfoniaorkesterin päävierailijaksi on jatkumoa Stasevskan viimeaikaisille esiintymisille eri puolilla Eurooppaa. Kaudella 2017–2018 hän johti BBC:n Walesin kansallista orkesteria, Göteborgin sinfoniaorkesteria, Kölnin Gürzenich-orkesteria, Opera North -orkesteria, Lyonin kansallisorkesteria, Oslon filharmonista orkesteria ja Ruotsin radion sinfoniaorkesteria. Joulukuussa 2018 hän johti Tukholman kuninkaallista filharmonista orkesteria Nobel-palkintoseremoniassa. Kaudella 2018–2019 Stasevska on jo debytoinut lontoolaisen Philharmonia-orkesterin sekä Helsingin kaupunginorkesterin kanssa, ja keväällä 2019 hän johtaa Mozartin Don Giovannin Ruotsin kuninkaallisessa oopperassa.

Paul Hughes, BBC:n sinfoniaorkesterin ja -kuoron intendentti:
”Dalia liittyy BBC:n sinfoniaorkesteriin aikana, jolloin orkesterin taso on huipussaan ja sen kapellimestarit vertaansa vailla. Yhdessä Sakari Oramon, Semyon Bychkovin ja Sir Andrew Davisin kanssa hän edustaa ainutlaatuista muusikkoutta, joka kumpuaa suoraan sydämestä niin muusikkojen kuin yleisönkin nautittavaksi. Hänen nimityksensä aloittaa taas seuraavan innostavan luvun orkesterin historiassa.”

Sakari Oramo, BBC:n sinfoniaorkesterin ylikapellimestari:
”Toivotan ilahtuneena Dalian tervetulleeksi BBC-perheeseen. Hän tuo tullessaan uutta energiaa ja tuoretta näkemystä. Erityisen iloinen olen siitä, että suomalaiset kapellimestarit saavat edelleen innostaa Lontoon muusikoita ja muodostaa tänne pysyviä yhteistyösuhteita.”

Dalia Stasevska, BBC:n sinfoniaorkesterin nimitetty päävierailijakapellimestari:
”Olen erittäin iloinen siitä, että minut on kutsuttu BBC:n sinfoniaorkesterin uudeksi päävierailijakapellimestariksi. Jo toukokuussa 2018, kun kohtasimme Maida Valen studiokonsertissa, tunsin välittömän yhteyden orkesterin muusikoiden kanssa. BBC:n sinfoniaorkesteri on erittäin innostava ja energinen orkesteri, jonka soinnissa on valtava määrä eri värejä. Odotan innolla sitä, että saan työskennellä orkesterin kanssa seuraavat vuodet monipuolisten ohjelmistojen parissa.”

Stasevska tunnetaan laaja-alaisena kapellimestarina, joka johtaa niin orkesterimusiikin perusteoksia kuin nykymusiikkiakin. Erityisesti hänen intohimonsa oopperaa sekä genrerajoja rikkovia yhteistyöprojekteja kohtaan sopivat hyvin yhteen BBC:n sinfoniaorkesterin omaperäisten ohjelmistovalintojen kanssa. Stasevska haluaa tavoitella myös uutta yleisöä klassisen musiikin pariin, mitä tukee mainiosti se, että BBC:n sinfoniaorkesterilla ja -kuorolla on radio- ja televisionäkyvyytensä ansiosta Ison‑Britannian orkesterien suurimmat katsoja- ja kuuntelijamäärät.

BBC:n sinfoniaorkesteri ja -kuoro

Brittiläisen musiikkielämän ytimessä yli 80 vuotta toiminut BBC:n sinfoniaorkesteri esittää kuluvalla kaudella omaperäisen ja monipuolisen kokoelman konsertteja kotisalissaan Barbican Centressä, Lontoossa. Ohjelmistoon kuuluu kattavasti kaikkea länsimaisen taidemusiikin klassikoista arvostetuimpien nykysäveltäjien maailman kantaesityksiin. BBC:n sinfoniaorkesteri toimii myös BBC:n Proms-festivaalin selkärankana esittäen kymmenkunta konserttia vuosittain, mm. festivaalin avajais- ja päätöskonsertit. Orkesterin lisäksi konserteissa esiintyy usein BBC:n sinfoniakuoro, joka on Ison-Britannian parhaita amatöörikuoroja. BBC:n sinfoniaorkesterilla on esiintymisiä ympäri maailman, ja orkesteria johtavat säännöllisesti ylikapellimestari Sakari Oramon lisäksi Semyon Bychkov (Günter Wand Conducting Chair) ja Sir Andrew Davis (kunniakapellimestari).

Orkesterin ohjelmistossa painottuu 1900-luvun musiikki ja nykymusiikki, ja tuoreimpia kantaesityksiä on kuultu säveltäjiltä kuten Harrison Birtwistle, Betsy Jolas, George Walker ja Raymond Yiu. Keskeisessä roolissa ovat myös BBC Radio 3 -kanavaa varten tehdyt nauhoitukset, joita yleisöllä on toisinaan mahdollisuus päästä seuraamaan ilmaiseksi orkesterin studioilla Lontoon Maida Valessä. Orkesterin konserteista suurin osa lähetetään BBC Radio 3 -radiokanavalla suorana, ja osa myös televisioidaan, minkä ansiosta BBC:n sinfoniaorkesterilla on Ison-Britannian orkestereista suurimmat katsoja- ja kuuntelijamäärät.

TUNNISTEET: