Karoliina Hellbergin esteettisiä haamuja Didrichsenillä 25.1.–5.5.2019
Karoliina Hellberg: Papukaijatulppaanit, 2018, yksityiskokoelma. Kuva: Jussi Tiainen
Hellbergin yksityisnäyttely esittelee Pro Arte -tunnustuksen saaneen taiteilijan tuotantoa viimeisen viiden vuoden ajalta. Pro Arte -tunnustus myönnetään nuorelle suomalaiselle kuvataiteilijalle.
Tervetuloa tiedotustilaisuuteen torstaina 24.1.2019 klo 11 – taiteilija Karoliina Hellberg on paikalla. Aikaisemmista Pro Arte -taiteilijoista Sari Bremer ja Kim Simonsson osallistuvat tilaisuuteen.
Kuvataiteilija Karoliina Hellbergin Pro Arte -näyttely avautuu Didrichsenin taidemuseossa 25.1.2019. Yksityisnäyttelyssä on esillä maalauksia, paperiteoksia ja lasiesineitä. Pääpaino on vuosina 2017–2018 valmistuneissa töissä. Hellbergin yksityisnäyttelyn lisäksi museossa on nähtävillä aikaisempien Pro Arte -taitelijoiden tuotantoa.
Didrichsenin taidemuseon Pro Arte -tunnustuksen saanut Karoliina Hellberg (s. 1987 Porvoossa) valmistui vuonna 2015 kuvataiteen maisteriksi Taideyliopiston Kuvataideakatemiasta. Hellbergillä on ollut yksityisnäyttelyitä mm. Galerie Anhavassa ja HAM-galleriassa, ja hän on esittänyt teoksiaan Helsingin lisäksi Porvoossa, Tammisaaressa, Pietarissa, Kotkassa, Lontoossa, Kööpenhaminassa ja Tukholmassa. Hellberg asuu ja työskentelee Helsingissä.
Esteettisiä haamuja ja kaikuja rokokoosta
Hellbergin näyttelyssä nähdään 34 teosta, jotka ovat syntyneet vuosina 2014–2018. Pääpaino on yksityiskokoelmista lainatuissa, 2017–2018 valmistuneissa teoksissa, joista monet ovat nyt ensimmäistä kertaa nähtävillä Helsingissä. Uusia teoksia näyttelyyn on valmistunut seitsemän, joukossa maalauksia kankaalle ja paperille sekä lasiesineitä. Hellberg on suunnitellut ja toteuttanut yhteistyössä Helsingin kivipainon kanssa näyttelyyn uniikin tapettiseinän.
Teoksia yhdistää Hellbergin työskentelylle keskeinen esteettiset haamut -käsite:
“Ajatus esteettisistä haamuista on minulle metodinomainen lähestymistapa maalaamiseen. Termiä on käyttänyt Yves Saint Laurent vuonna 2002 puheessaan, jonka hän piti lopettaessaan uransa. Minulle esteettisissä haamuissa on kyse näkymättömän tekemisestä näkyväksi maalauksessa. Käytän esimerkiksi tiettyjä esineitä tai kasveja symboloimaan tiettyjä henkilöitä, salaisuuksia tai muistoja”, kuvailee Hellberg.
Yhtenä juonteena Hellbergin uusissa paperiteoksissa näkyy taiteilijan kiinnostus rokokookuvastoa kohtaan. Rokokootaiteen kompositiot ja eroottisesti virittynyt tunnelma ovat jättäneet jälkensä erityisesti Hellbergin ihmisiä ja ihmisten välisiä suhteita kuvaaviin teoksiin. Viitteitä paperiteoksista voi löytää myös Hellbergin suuremmista maalauksista.
”Joskus paperityön aiheet toistuvat isompien maalausten detaljeissa, kuvana ruukussa tai vaikkapa paperilappuna liimattuna tilan seinään.”
Museon arkkitehtuuriin soinnutettu näyttely
Karoliina Hellberg on hakenut innoitusta näyttelyn suunnitteluun Didrichsenin taidemuseon arkkitehtuurista ja tunnelmasta:
”Mielestäni Didrichsenin taidemuseo on Helsingin kauneimpia. Museo ja museon tila on varmasti vaikuttanut myös teosten valintaan tätä näyttelyä varten sekä erityisesti näyttelyn ripustukselliseen dramaturgiaan. Parkettisaliin halusimme luoda oman mystisen tilan paperiteoksille ja suuren salin valaisee luonnonvalo.”
Näyttelyn työryhmän ovat muodostaneet Karoliina Hellberg ja Didrichsenin taidemuseo.
Nuorelle taiteilijalle myönnettävä Pro Arte -tunnustus jaettu neljä kertaa. Sari Bremer, Kim Simonsson ja Tamara Piilola aiemmat tunnustuksen saaneet
Pro Arte -tunnustus jaettiin ensimmäisen kerran vuonna 2003. Nyt neljännen kerran myönnetty tunnustus pitää sisällään stipendin, näyttelyn Didrichsenin taidemuseossa, näyttelyluettelon ja teoshankinnan museon kokoelmiin. Tunnustuksen ovat mahdollistaneet Didrichsenin taidemuseon Pro Arte -keräykseen osallistuneet museokävijät sekä museon ystävät ja tukijat.
Hellbergin näyttelyn rinnalla 25.1.–5.5.2019 on museossa esillä aikaisempien Pro Arte -taiteilijoiden Sari Bremerin (s. 1976), Kim Simonssonin (s. 1974) ja Tamara Piilolan (s. 1977) uudempaa tuotantoa. Grafiikantöistä, veistoksista ja maalauksista koostuva kokonaisuus on ripustettu museon huvilasiipeen.
Näyttelyn yhteistyökumppanit: Handelsbanken, Transmeri Group ja Grano. Sisustusmaalien erikoisliike Måla & More on lahjoittanut näyttelyssä käytetyt Annie Sloan Chalk Paint™ -maalit.
Tiedotustilaisuus Didrichsenin taidemuseossa torstaina 24.1.2019 klo 11.00
Yhteydenotot ja haastattelupyynnöt: Maria Didrichsen, Didrichsenin taidemuseo, p. 040 552 1000, maria@didrichsenmuseum.
Ilmoittautumiset: Iiris Markkola, Didrichsenin taidemuseo, p. 010 2193 972, iiris.markkola@
Näyttelyt
25.1.–5.5.2019 Karoliina Hellberg
25.1.–5.5.2019 Villa Didrichsen, Pro Arte 2003–2016
21.9.2018– Musiikki ja tanssi esikolumbiaanisessa taiteessa
17.5.–1.9.2019 Marita Liulia Mysterium
Aukioloajat
ti–su 11–18, Veistospuisto aina auki
Pääsyliput
12 / 10 €
Vapaa pääsy alle 18- ja yli 75-vuotiaille sekä Museokortilla
Veistospuistoon vapaa pääsy
Didrichsenin taidemuseo
Osoite: Kuusilahdenkuja 1, Helsinki
Yhteystiedot: office@didrichsenmuseum.fi, puh. 010 2193 970
Liikenneyhteydet: Bussit 551 ja 552, esim. Munkkiniemestä (Munkkiniemen aukio) tai Otaniemestä (Aalto-yliopiston metroasema).