Kävijäennätys Villa Gyllenbergissä, suuri näyttelysatsaus Salatun tiedon tie kesäksi 2020

Torsten Wasastjerna (1863–1924): Enkelit triptyykistä Kun luonto nukkuu, henki valvoo, 1898–99, Ruusu-Risti ry.
Kuva: Matias Uusikylä

2019 oli ennätysvuosi helsinkiläiselle Kuusisaaressa sijaitsevalle Villa Gyllenbergin taidemuseolle

Villa Gyllenbergin taidemuseo teki viime vuonna kaikkien aikojen kävijäennätyksensä. Museossa vieraili 28 542 kävijää – 63 % enemmän kuin edellisenä vuonna. Tulosta siivittivät talven Marraskuun ryhmä -näyttely, sekä kesänäyttely Sigrid Schauman – Taide tunteiden kuvana. Schauman-näyttely oli 18 000 kävijällä museon kaikkien aikojen suosituin. Loppuvuotta vauhditti Villa Gyllenbergin joulu, joka toi kotimuseon puolelle joulutunnelmaa kattauksilla ja joulukoristeilla.

”Olemme todella iloisia näistä huikeista luvuista, vielä kymmenen vuotta sitten museossa kävi vain noin 3000 kävijää vuosittain”, kommentoi museon intendentti Lotta Nylund. ”Kasvaneet luvut selittyvät museotoiminnan ammattimaistumisella, kiinnostavilla näyttelyillä, aukiolojen laajentamisena sekä Museokortilla.”

Uusi vuosi tuo Gyllenbergiin uudenlaisen, elämyksellisyyttä painottavan näyttelyn

Tulevana kesänä museo panostaa esoteerista henkisyyttä käsittelevään taidenäyttelyyn. Elämykselliseksi rakennettu Salatun tiedon tie -näyttely johdattelee varjojen vartioimille poluille sekä toivon ja valon lähteille. Samalla se valottaa esoteerisuuden ja okkultismin roolia Suomen taiteessa vuosien 1890–1950 välisenä aikana.

Näyttely koostuu paitsi tunnettujen mutta myös historian katvealueille jääneiden taiteilijoiden teoksista, joista osa on ollut harvoin tai ei koskaan aiemmin esillä. Näyttelyyn tulee esille muun muassa Torsten Wasastjernan triptyykki Kun luonto nukkuu, henki valvoo (1898–1899). Triptyykki tulee yleisön nähtäville kokonaisuudessaan ensimmäistä kertaa 120 vuoteen.

Taiteilijoiden joukossa on antroposofeja, vapaamuurareita, ruusuristiläisiä ja teosofeja. Museon perustaja Ane Gyllenberg oli itse vapaamuurari ja antroposofi.

Näyttelyn kuraattorin, uskonnon- ja taiteentutkija, Nina Kokkisen mukaan esoteerisuus, okkultismi ja niihin kietoutuva uushenkisyys herättävät nyt laajasti kiinnostusta: ”Monet haluavat nykyisin etsiä henkisiin kysymyksiin omakohtaisia vastauksia. Samankaltainen etsiminen on ohjannut monia taiteilijoita 1800-luvun lopulta lähtien. Tuleva näyttely tarjoaa mahdollisuuden pohtia elämän suuria kysymyksiä heidän jalanjäljissään.”

Villa Gyllenberg
Aukioloajat:

Keskiviikkoisin klo 14–19
Lauantaisin klo 12–17
Sunnuntaisin klo 12–17

Pääsyliput:
Aikuiset 10 €
Eläkeläiset ja opiskelijat 8 €
Yhteislippu Didrichsenin taidemuseon kanssa 18 €
Alle 18-vuotiaille ja yli 75-vuotiaille sisäänpääsy on ilmainen.
Myös Museokortti käy.

Osoite: 
Villa Gyllenberg, Kuusisaarenpolku 11, 00340 Helsinki
puh. 09 481 333 (aukioloaikoina), 09 647 390 (kanslia).

Verkkosivut: www.villagyllenberg.fi
Facebook: www.facebook.com/villagyllenberg

TUNNISTEET: