Red Carpet -elokuvafestivaali on suomalaisen nykyelokuvan oma kohtaamispaikka jo kolmatta vuotta

Festivaaleilla nähdään juhlaennakkoina syksyn uutuuselokuvat Olen suomalainen sekä Fingerpori.

Kuva: Henni Hyvärinen / www.hennihyvarinen.com

Red Carpet Film Festival kokoaa suomalaisen nykyelokuvan yhteen Hyvinkäälle 29.8.–1.9.2019. Näyttelijä Antti Luusuaniemen perustama elokuvafestivaali osoittaa, että suomalainen elokuva on oman juhlintansa arvoinen:

“Red Carpet -festivaalilla ei ole koskaan asetettu elokuvia kilpailemaan toisiaan vastaan. Päin vastoin, kokoamme vuosittain alan ammattilaisista juryn, joka palkitsee ja nostaa esiin alan – osin myös hiljaisia – työn sankareita. Tämän vuoden festivaalijuryssa ovat mukana: muusikko Anna Puu, elokuvatuottajat Miia HaavistoMarkus Selin ja Aleksi Hyvärinen sekä ohjaaja Timo Vuorensola.”

Suomen elokuvasäätiön vuositilastojen (2018) mukaan jopa 24 prosenttia elokuvateattereiden katsojista on viihtynyt kotimaisten elokuvien parissa. Suomalaiset elokuvat keräsivät yhteensä vuonna 2018 noin 1 685 000 katsojaa.

“Suomalaisen nykyelokuvan omalle juhlalle on selvästi tilausta”, Luusuaniemi jatkaa.

Red Carpetin elokuvaohjelmisto esittelee suomalaisen nykyelokuvan kiinnostavimpia dokumentteja, lyhytelokuvia ja kokoillan elokuvia. Tulevan syksyn elokuvien annista ennakkoina nähdään kulttimaineeseen nousseisiin sarjakuviin perustuva komedia Fingerpori sekä Kari Tapion elämästä kertova draama Olen suomalainen.

Nuorten naisten tarinoita kertovat muun muassa elokuvat Aurora, Baby Jane sekä Hölmö nuori sydänTommi Korpelan ja Laura Birnin tähdittämä, elokuva-alan talkootyönä tehty Tyhjiö nähdään Red Carpetissa. Mustavalkoinen elokuva kahmi maaliskuussa neljä Jussi-palkintoa. Joonas Berghällin palkittu dokumentti Miehiä ja poikiaKlaus Härön Tuntematon mestari sekä Juice luonnostelevat yhdenlaisen suomalaisen miehen läpileikkauksen, kun taas luontoelokuvat LuontosinfoniaAilo – pienen poron suuri seikkailu ja Vedenneito vievät Saimaalle ja Lapin erämaahan. Ohjelmistossa nähdään myös Samppa Batalin Äiti, Onneli ja Anneli -elokuvien neljäs Onneli, Anneli ja nukutuskello, tanskalaiseen alkuperäiselokuvaan perustuva komedia Swingers sekä lukuisia muita elokuvia.

Näytöksiä festivaalilla on yhteensä 36, joista 15 on juhlaennakkoelokuvien näytöksiä ja 4 ilmaisnäytöksiä. Lyhytelokuvia ohjelmistossa on vähintään 30.

Red Carpet kannustaa nuoria elokuva-alalle

Nuorten itsensä toteuttamat elokuvat ovat isossa roolissa Red Carpetissa.

“Minulle on tärkeää, että Red Carpet tarjoaa nuorille matalan kynnyksen mahdollisuuksia tutustua elokuva-alaan ja elokuvan tekemiseen”, toteaa Luusuaniemi. Esimerkiksi vuosittain kuvattava, Jalmari Helanderin ohjaama Red Carpet -elokuva rakentui Red Carpetin pääyhteistyökumppanin Hyrian opiskelijoiden avustuksella.

“Olen itsekin ponnistanut elokuva-alalle ja Teatterikorkeakouluun käytyäni käytyäni Hyvinkään kaupungin järjestämän nuorten työllistämispaja Vihreän ikkunan, jossa oli oma linja näyttelemiselle.”

Nuoret pääsevät Red Carpetissa toteuttamaan itse kaksi lyhytelokuvaa alusta asti. Vuosittain järjestettävässä, ilmaisessa viikon kestävässä elokuvaworkshopissa 16–20-vuotiaat käsikirjoittavat ja ohjaavat elokuvansa ammattilaisten ohjauksessa. Syntyvät lyhytelokuvat saavat ansaitsemansa ensi-iltansa Red Carpetissa. Workshopin mahdollistaa Ponsse Oyj.

Elokuviin tutustutetaan myös nuorempia koululaisia. Hyvinkään alueen koulujen 6.–8. luokkalaisten käsikirjoituskilpailu Kässäriä kehiin! on kerännyt joka vuosi lukuisia käsikirjoituksia. Hyvinkään koulujen kulttuuriyhdistyksen Vilkastuksen kanssa järjestetyn kilpailun voittaneesta käsikirjoituksesta toteutetaan oma lyhytelokuvansa Red Carpetin ohjelmistoon. Hyvinkään kuvataidekoulu Villa Artussa on myös pitkin kevättä rakennettu lyhytelokuvia, jotka niin ikään saavat myös oman näytöksensä Red Carpetiin.

RED CARPET FILM FESTIVAL 29.8.–1.9.2019

Red Carpet on näyttelijä Antti Luusuaniemen perustama suomalaisen elokuvan festivaali, joka järjestetään Hyvinkäällä nyt kolmatta kertaa. Ohjelma sisältää elokuvia, konsertteja, tekijätapaamisia, elokuva-alan ammattilaisohjelmaa ja kaupunkitapahtumia. Tapahtuman pääyhteistyökumppani on Hyria.

Verkkosivut: redcarpetfilmfestival.fi
Facebook: www.facebook.com/redcarpetfilmfestivalfinland
Instagram: @redcarpetfilmfestival
Liputwww.lippu.fi/redcarpetelokuvat & www.lippu.fi/redcarpet

Festivaalin ohjelmisto

Elokuvat
Olen suomalainen, Fingerpori, Juice, Vedenneito, Olliver Hawk, Tyhjiö, Poissa, Takaisin valoon, Swingers, Ailo – pienen poron suuri seikkailu, Tuntematon mestari, Miehiä ja poikia, Luontosinfonia, Baby Jane, Aurora, Hölmö nuori sydän, Äiti, Full of love – pakomatka pakastimesta, Onneli, Anneli ja nukutuskello, Pieniä suuria valheita, Ihmisen osa, Risto Räppääjä ja pullistelija, Elvis ja Onerva, Suomalaisen lyhytelokuvan tähtisarja -näytös, kiinalaiset vieraselokuvat The Last Man Stand ja Enter the Forbidden City

Ilmaisnäytöksiä
Hyvinkään elokuvaajat ry. 50v juhlanäytös, lasten lyhytelokuvanäytös, nuorten lyhytelokuvanäytös, 8mm elokuvakilpailun näytös

Konsertit
28.8. Avajaiskonsertti: Riku Nieminen & Juice Orginals. Hyvinkääsali.
30.8. Red Carpet konsertti: Vesala, Samuli Edelmann & Orkestra suora Lähetys, Olavi Uusivirta. Villatehdas. K18.
31.8. Red Carpet konsertti: Juha Tapio, Anna Puu, Teflon Brothers, Ida Paul & Kalle Lindroth. Villatehdas. K18.

Ammattilaisohjelma
29.8. Red Carpet Pro. Hotel Sveitsi & BioRex Sveitsi
29.8. Red Carpet Gaala. Hotel Sveitsi.
30.8. Vaikuttamisen voima -seminaari. Hotel Sveitsi & BioRex Sveitsi.

Muu festivaaliohjelma
11.8. Red Carpet Actors Studio: Maria Ylipää. Kauppakeskus Willa.
18.8. Red Carpet Actors Studio: Aku Hirviniemi. Kauppakeskus Willa.
29.8. Tähtiraitin uusien tähtien paljastus. Kirjastoaukio.
30.8. Suomen suurin tyhy-päivä Red Carpetissa. Hyvinkää.
30.8. Match made in Hyvinkää verkostoitumistapahtuma. Villatehdas.
31.8. Matinea Vesa Vierikon kanssa. Hyvinkääsali.

TUNNISTEET: